Галиче – емблематично село със забележителни личности

Село Галиче – погалено
от природата, плодородна земя, колкото искаш и една река Скът, която толкова
бавно тече, че сякаш ще спре да си отдъхне, за да може прекоси голямото поле.
Търсех Първан Първанов –
собственика на Галишката мелница. Познавах го по физиономия и за да съм сигурна
че ще свърша работата, за която съм тръгнала взех една приятелка с мен.
Признавам си, без нейна помощ, нещата щяха да се проточат във времето, тъй като
нейната известност в района отваря врати в добрия смисъл на думата.
И така с Габи се
настанихме в офиса, защото се наложи да чакаме. Въобще не съжалявам за това
време, преминало в чакане на една интересна личност, каквато е Първан.
Влезе усмихнат и
веднага забелязах галантното му отношение към жените – целуна ни ръка. Не съм
свикнала с подобно поведение, още повече от човек на възрастта на татко ми. Та
кой в днешно време целува ръка на дамите?! Плени ме тази негова харизматичност
и лекота, с която общува.
Сладкодумен, приветлив
и всеотдаен човек се оказва Първан.
Споделих защо съм дошла
и съответно получих подкрепа за идеята ми. Разходи ни из цялата мелница и с
огромен патос ни разказа за това наследство, строено през 1928 година от немски
проектант. 90 години тази сграда стои непоклатимо, въпреки близката река. Просто
немска работа!
Това е съвременна мелница, в която се използва старата традиция да се „къпе“ житото
преди обработката му. Така се избелва, бялото става още по-бяло и вкусът на
автентичното, на българското се запазва. Отлежава житото и чак след това
„влиза“ пречистено в новозакупеното оборудване, което се управлява от един
човек.
Да му „завиди“ човек на
ентусиазма и всеотдайността към работата му.
Уверявам Ви, че който е
ползвал галишко брашно към друго не
поглежда. То става за всичко – за питки, пици, кекс и за любимите мекици,
произвежда се от 100 % хлебна пшеница, която Първан отглежда. Тук цикълът е
затворен – от полето до трапезата.
Мисля си колко добре би
било децата ни да могат нагледно да проследят „Пътят на хляба“ в Галиче, да
разберат как малкото семенце се превръща в ароматен хляб.
Стиснахме ръка на
Първан и си тръгнахме, разбира се, с по пакет брашно.
Връщайки се у мен
остана усещането, че съм се докоснала до нещо свещено, сякаш бях отворила една
врата, която дълго време е била залостена.
Благословен да труда му
и да са му дълги годините на Първан и неговото семейство!
ТТ
Оставете коментар